نحوه تغذیه در زمان امتحانات نقش مهمی در کارایی وعملکرد مغز دارد. در زمان امتحانات معمولا دانش آموزان دچار اضطراب و استرس می شوند. دراثر اضطراب واسترس میزان ترشح هورمون آدرنالین وکورتیزول دربدن افزایش می یابد که به بدن کمک می کند انرژی بیشتری برای مقابله با شرایط استرس داشته باشد.
با رعایت نکاتی در تغذیه روزانه می توان از استرس واضطراب پیشگیری نمود. از جمله اینکه :
مصرف مواد غذایی کافئین دار را محدود کنید. چای وقهوه و حتی برخی شکلات ها دارای کافئین هستند . کافئین اگر چه در کوتاه مدت سبب بیداری و تمرکز حواس میشود، اما مصرف زیاد آن در بلند مدت باعث برهم خوردن تمرکز حواس و حتی کاهش یادگیری و در نتیجه افزایش استرس و اضطراب در فرد میشود.
آب میوه های صنعتی نیز به دلیل داشتن شکر و مواد افزودنی مناسب نیستند . آبمیوههای صنعتی و نوشیدنیهای شیرین به این دلیل که انرژی زیادی را یک جا تخلیه و آزاد میکنند، استرس زا هستند. مصرف آب میوه طبیعی وتازه که در منزل تهیه می شود مناسب است.
مصرف روزانه 2تا 3 واحد از گروه شیر ومواد لبنی ( ماست ، پنیر ) که حاوی ویتامین های گروه B بخصوص ویتامین B2و B12 هستند .و هم چنین مصرف روزانه 3 تا 5 واحد از سبزی ها و2-4 واحد از گروه میوه ها به نشاط دانش آموز کمک می کند.
مصرف آب و شیر ولبنیات تسکین بخش هستند و میتوانند در کاهش استرس دانش آموزان موثر باشند دانش آموزان بهتر است در
موقع امتحان و استرس، از غذاهای سبک وزود هضم و غذاهایی که انرژیشان به مرور آزاد میشود، استفاده کنند . غلات و موادی حاوی کربوهیدراتهای پیچیده که حاوی فیبر بیشتری هستند از جمله نان های سبوس دار مثل نان سنگک ونان جو یافت میشود سبب کاهش استرس در افراد میشود.
در ایام امتحانات نباید وعدههای غذایی را حذف کرد، به خصوص صبحانه در کنترل استرس نقشی اساسی دارد، زیرا در هنگام صبح، میزان ترشح کورتیزول به بیشترین حد خود می رسد و صبحانه سبب کنترل استرس میشود.
توصیه می شود درایام امتحانات از مصرف غذاهای چرب وشور بخصوص فست فودها خودداری شود، زیرا غذاهای چرب و شور دیرتر هضم میشوند و در شرایط استرسزا مانند ایام امتحانات، در کارکرد دستگاه گوارش اختلالاتی مانند ا سوءهاضمه و تهوع ایجاد می کنند. خوردن غذای چرب و سنگین قبل از امتحان موجب خواب آلودگی در جلسه امتحان می شود. .
مصرف انواع مغزها ( بادام ، گردو ، فندق و..) بدلیل اینکه حاوی اسید های چرب ضروری امگا 3 وامگا 6 و بسیاری از املاح معدنی مثل آهن وروی هستند به یاد گیری وتمرکز حواس کمک می کنند. بعنوان میان وعده در ایا م امتحانات توصیه می شود از انواع مغزها استفاده شود..